Ekran Kartlarının Özellikleri
Ekran kartı
Yazıya öncelikle ekran kartı nedir sorusunu cevaplayarak başlamak istiyorum.Ekran kartı, mikroişlemcide taranan verilerin monitörde görüntülenmesini sağlayan ve sinyallere dönüştüren bir genişleme kartıdır. Ekran kartları bilgisayar sistemine anakart üzerinde bulunan slotlar ile bağlanırlar. Günümüzde, AMD ve nVidia başı çekmektedir.
Ekran kartları bilgisayar sisteminin 4 bileşenini kullanırlar.Bu sistemler;
1. Anakart; ekran kartına veri için bağlantı ve enerji imkanı sunar
2. Mikroişlemci; Her bir pikselle ne yapacağı noktasında sorumludur.
3. Bellek; Ekran kartına gönderilecek bilgileri geçici olarak saklar.
4. Monitör; Ekran kartında gelen bilgileri görüntüler.
Ekran Kartının Özellikleri:
1. Çözünürlük:
Çözünürlük hepimizin mutlaka duyduğu bildiği bir şeydir. Çözünürlüğü açıklamak için öncelikle şunu bilmemiz gerekir, görüntü üzerinde her rengi oluşturmak için kontrol edilebilecek noktaya piksel denir. Çözünürlük ise ekranda görünen piksel sayısıdır. Çözünürlük 1280×800 ise yatayda 1280, düşeyde 800 piksel olduğunu gösterir. Çözünürlük artması görüntü kalitesini de artıracaktır. Çözünürlük değeri ne olursa olsun nesnelerin piksel değeri değişmez. Ayrıca çözünürlüğün artması ile belleğe olan ihtiyacın artması doğru orantılıdır.
2. Renk Derinliği:
Renk derinliği bir pikselin alacağı renk miktarını ifade eder. Renk derinliği artarsa her bir pikselin alabileceği renk sayısı da artar. Piksellerin renk çeşitliliğinin artması görüntünün gerçeğe yakın olmasını imkan sunar. Piksellerdeki renkler kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) renklerinin karışımından oluşur. Renk derinliği arttıkça piksellerdeki veri miktarı da artacaktır. Bu artış ekran kartı görüntü işlemcisinin işleyeceği veri miktarını da artırır ve daha fazla görüntü belleğine ihtiyaç duyulur.
3. Ekran Kartı Tazelenme Hızı:
Bir ekran kartında, ekran kartı belleğinin içeriğini okumakla görevli aygıt RAMDAC’tir. RAMDAC dijital bir analog çeviricidir. Bellekteki sayısal verileri okuyup monitörün görüntüleyebileceği analog video sinyallerine dönüştürür. RAMDAC’in veriyi dönüştürmesi ve aktarması tazeleme hızını ifade eder. Bir
ekran kartının tazelenme hızı, RAMDAC’in görüntü sinyallerini saniyede kaç kere monitöre göndereceği ile ilgilidir. Bu aynı zamanda monitörün de tazelenme hızıdır. Tazeleme hızı düşük olursa görüntüde titreşim olmasına yol açar. Ekran kartı tazelenme hız birimi Hz (hertz)‘dir.
Interlacing, yüksek çözünürlükte görüntü sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir. Geliştirilme nedeni her tazeleme esnasında ekranın sadece yarısı tazelenir. İlk olarak tek numaralı sonrasında çift numaralı satırlar tazelenerek yüksek çözünürlük hızı sağlamak amaçlanır. Interlacing kullanan monitörlerde animasyonların görüntülemesi sırasında problem çıkmaktadır.
4. Görüntü Arayüzü:
Görüntü arayüzü ekran kartının çözünürlük ve renk derinliğini belirler. Görüntü arayüzü ekran kartının görüntü kalitesi etkilemektedir.